Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, το τμήμα των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας, μέσα από βίντεο, παρουσίαση και παιχνίδι, προσέγγισε το θέμα το οποίο θα ανέπτυσσε, την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών.


30 Ιανουαρίου λοιπόν : Γιορτή των Τριών Ιεραρχών ή αλλιώς Γιορτή των γραμμάτων. Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι 3 Άγιοι και Θεολόγοι της ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος! Οι 3 Ιεράρχες είναι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, και ασχολήθηκαν με όλους τους τομείς της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής. Η σοφία κι η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων , όπως ψάλλεται και στο τροπάριό τους. Συγκεκριμένα, ο Γρηγόριος ονομάστηκε <<Θεολόγος>> ,γιατί έγραψε πολλά βιβλία για τον Θεό, ο Ιωάννης ονομάστηκε <<Χρυσόστομος>> , γιατί μιλούσε πολύ όμορφα και ο Βασίλειος <<Μέγας>> ,γιατί έφτιαξε μια ολόκληρη πόλη με ό,τι είχε ανάγκη ο κόσμος! Κι οι 3 ήταν ακούραστοι "εργάτες" του Ευαγγελίου και πίστευαν ότι η γνώση Θεού είναι η "αληθής σοφία"! Είχαν μεγάλη μόρφωση , έντονη πίστη και αποτέλεσαν πνευματικούς ηγέτες ενός ολόκληρου λαού.



Παρά τους αιώνες, όμως, που μεσολάβησαν από τότε που ζούσαν, είναι οικουμενικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας και εξακολουθούν να φωτίζουν τους δρόμους μας. Όπως έλεγε και ο Άγιος Γρηγόριος : "Να θεωρείς αυτήν τη ζωή πανηγύρι"...αν την εκμεταλλευτείς σωστά, θα έχεις μεγάλο κέρδος! Ας είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, μικρούς και μεγάλους!