Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ένα δέντρο μια φορά...

 

Στο τελευταίο μάθημα πριν τα Χριστούγεννα, που διεξήχθη το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, τα παιδιά της Δ’-Στ’ Δημοτικού παρακολούθησαν την ιστορία: «Ένα δέντρο, μια φορά» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά. Τη μεταφορά σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου ενώ τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Μπάμπης Τσέρτος.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στους δρόμους μία μεγαλούπολης, όπου ένα παραμελημένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι, αποτελούν τη μοναδική συντροφιά το ένα για το άλλο. Το δέντρο βρίσκεται σε ένα απόμερο και βρώμικο πεζοδρόμιο  «από όλους ξεχασμένο» ενώ σύντομα θα επέλθει και το «πελέκι» αφού θα φαρδύνουν  τον δρόμο. Το αγόρι « δεν είχε νιώσει θαλπωρή, δεν το είχε αγγίξει χάδι» και διέμενε κρυφά σε ένα ερειπωμένο σπίτι μέχρι τη μέρα των Χριστουγέννων που το έδιωξαν και από εκεί. Έτσι «ένα θλιμμένο δείλι, γίναν οι δυο τους φίλοι» και το δέντρο ζήτησε μία χάρη από το μικρό αγόρι…

Μία συγκινητική ιστορία που θίγει  την οικολογική καταστροφή και την κοινωνική περιθωριοποίηση, δύο θέματα που είναι πάντα επίκαιρα. Τα παιδιά σχολίασαν τα σημεία που τους έκαναν εντύπωση και τους προκάλεσαν έντονα συναισθήματα στην ταινία. 

 

Η συζήτηση οδηγήθηκε στην ελεημοσύνη.  Καταλήξαμε στο ότι κινητήρια δύναμη της ελεημοσύνης είναι η αληθινή αγάπη. Αν δεν γίνεται με αληθινή αγάπη τότε είναι μία πράξη που τονώνει για μία ακόμη φορά τον εγωισμό μας. Ενώ, με βάση τον Λόγο του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, καταλήξαμε στο ότι αν δεν έχουμε χρήματα και υλικά αγαθά να δώσουμε στους αδελφούς μας που τα έχουν ανάγκη, έχουμε πόδια και μπορούμε να τους επισκεφτούμε για να τους κάνουμε παρέα, έχουμε χέρια, με τα οποία μπορούμε να τους ετοιμάσουμε ένα φαγητό, έχουμε στόμα, με το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε έναν παρήγορο λόγο που θα τους αναπαύσει και τέλος, έχουμε καρδιά, με την οποία μπορούμε να τους αγαπήσουμε και να τους χωρέσουμε όλους!


Μετά την ταινία δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι χειροτεχνίες από την υπεύθυνη κατηχήτρια κ.Όλγα η οποία μετέτρεψε το σπίτι της σε εργαστήρι χειροτεχνίας και έδωσε κατατοπιστικές οδηγίες σε όλους τους συμμετέχοντες ώστε όλες οι δημιουργίες να βγουν υπέροχες! Φωτογραφικό υλικό παρατίθεται παρακάτω…