Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εβδομαδιαία διαδικτυακή συνάντηση των παιδιών όλων των βαθμίδων του κατηχητικού μας!
Στο τμήμα Δ'- Στ' Δημοτικού έγινε ειδικό αφιέρωμα στον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την οσιακή κοίμησή του (1920-2020).
Τα παιδιά γνώρισαν τον πολυτάραχο βίο του Αγίου μέσα από μια ιδιαίτερη παρουσίαση διανθισμένη με όμορφη εικονογράφηση. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στο μοναστήρι που έχτισε ο Άγιος στην Αίγινα και στον Ιερό Ναό που χτίστηκε αργότερα προς τιμήν του και φέρει το όνομά του. Ενώ, στο τέλος του μαθήματος, όλοι διασκέδασαν με ένα παιχνίδι κρυμμένων εικόνων.
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Νεκταρίου:
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της ανατολικής Θράκης. Μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια και από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη και ευλάβεια για τη μελέτη και τα γράμματα. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος σε ένα παντοπωλείο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους όπου εργάστηκε στο μετόχι του Παναγίου Τάφου ως παιδονόμος μέχρι την ηλικία των 20 ετών όπου και μετέβη στη Χίο για να εργαστεί ως δάσκαλος.
Η μεγάλη του επιθυμία όμως ήταν να γίνει μοναχός και έτσι έγινε. Επειδή ήταν υπόδειγμα πραότητας και υπακοής, σύντομα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο ενώ αργότερα θα χειροτονηθεί και Επίσκοπος Πενταπόλεως. Παρά τα αξιώματα του ο Άγιος Νεκτάριος παρέμενε ταπεινός έτσι έγινε και ιδιαίτερα λαοφιλής. Πολλοί, λοιπόν, λόγω της ζήλιας που είχε κυριεύσει την καρδιά τους συκοφαντούσαν τον Άγιο Νεκτάριο. Ο Άγιος δεν ζήτησε να βρει το δίκιο του αλλά εμπιστευόταν την ζωή του στον Χριστό και στα λόγια του: "ευτυχισμένοι να είστε όταν σας βρίζουν και σας καταδιώκουν και λένε εναντίον σας κάθε κακό και ψέμα, γιατί πιστεύετε σε μένα. Να είστε χαρούμενοι, γιατί η ανταμοιβή σας, θα είναι μεγάλη στον ουρανό".
Οι κατηγορίες είχαν ως αποτέλεσμα ο Άγιος να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο και κατέφυγε στην Ελλάδα όπου έγινε ιεροκήρυκας στη Λαμία, στην Εύβοια και τελικά, διευθυντής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας. Αποτέλεσε ισχυρό πρότυπο για τους μαθητές του και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το ποδόσφαιρο ως άθλημα στον σχολικό χώρο, γι' αυτό και ύστερα από εισηγητική πρόταση επιτροπής Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, ανακηρύχθηκε ως Προστάτης Άγιος των Γυμναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ασχολήθηκε και σε μεγαλύτερη ένταση με το συγγραφικό του έργο ενώ συνέθεσε και το γνωστό σε όλους Θεοτοκάριον: "Αγνή Παρθένε Δέσποινα".
Ο Άγιος Νεκτάριος, όμως, πάνω απ' όλα αγαπούσε την ησυχία, την προσευχή και τη μοναχική ζωή. Έτσι στο νησί της Αίγινας ίδρυσε ένα μοναστήρι το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Κι εκεί η φήμη του ήταν πολλή μεγάλη και οι πιστοί συνέρρεαν στη μονή για να τους βοηθήσει και να τους θεραπεύσει. Μάλιστα έφερε και βροχή στο νησί που υπέφερε 3 χρόνια από ανομβρία.
Προς το τέλος της ζωής του αρρώστησε από μια σοβαρή ασθένεια. Αφού ευχαρίστησε τον Θεό και γι' αυτή τη δοκιμασία, γύρω στα μεσάνυχτα της 8ης προς 9ης Νοεμβρίου του 1920 αναχώρησε για τους Ουρανούς σε ηλικία 74 ετών. Τ
Tα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου από την ώρα που κοιμήθηκε μέχρι και σήμερα γίνονται καθημερινά, σε όσους προσκυνούν με πίστη τα λείψανα του, τα οποία βρίσκονται στην Αίγινα, στο μοναστήρι που ο ίδιος έχτισε. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου.
Ο Άγιος Νεκτάριος κατάφερε να μείνει ταπεινός επειδή όλες του τις αρετές τις απέδιδε στον Κύριο. Ευχαριστούσε τον Θεό για τις δοκιμασίες που του έστελνε και υπέμεινε τις κακουχίες γιατί εμπιστευόταν την ζωή του στον Χριστό. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου και ας αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού. Ένα βήμα μας αρκεί και ο Θεός θα κάνει τα υπόλοιπα, επειδή μας αγαπάει!