Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Σχολικός Εκφοβισμός

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εβδομαδιαία συνάντηση των παιδιών όλων των βαθμίδων του κατηχητικού μας και με χαρά παρατηρήσαμε την αύξηση των μαθητών μας! Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες θέλετε να είστε κοντά στον Χριστό και στο κατηχητικό μας!

Το τμήμα Α’-Β’ Γυμνασίου ασχολήθηκε με ένα θέμα που τέθηκε απ’ τα ίδια τα παιδιά: τον Σχολικό Εκφοβισμό. Προσεγγίσαμε πολυπλεύρως αυτό το κοινωνικό φαινόμενο και στο τέλος προσπαθήσαμε να βρούμε από κοινού προτάσεις και λύσεις για τα παιδιά που βιώνουν κάποιου είδους εκφοβισμό σήμερα.

Η σχολική βία είναι ένα φαινόμενο που ανέκαθεν υπήρχε στα σχολεία, απλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επί του θέματος, γι’ αυτό και συζητιέται περισσότερο. Η σχολική βία με την μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying) περιλαμβάνει τη σωματική, τη λεκτική, τη ψυχοκοινωνική και τώρα τελευταία και τη διαδικτυακή παρενόχληση. Βέβαια κάθε μορφή βίας στο σχολείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στη διάκριση επιθετικότητας ή μαλώματος από τον σχολικό εκφοβισμό.  Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σχολικός εκφοβισμός δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη σχέση μεταξύ θύτη και θύματος, αλλά ότι το φαινόμενο λειτουργεί πιο ομαδικά καθώς αφορά και εμπλέκει όλους όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του περιστατικού, όσοι δηλαδή είναι απλά  παρατηρητές, είτε είναι μαθητές, είτε ενήλικες, άσχετα από το αν υποστηρίζουν και παίρνουν το μέρος του θύτη ή σιωπηλά μέσα τους το μέρος του θύματος. Ίσως πάλι να είναι και αυτοί την ίδια στιγμή θύματα καθώς ο εκφοβισμός μπορεί να τρομάζει και τους ίδιους αν τολμήσουν να μιλήσουν και να στηρίξουν το παιδί που εκφοβίζεται. Πρέπει, λοιπόν, να δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας σε αυτό το φαινόμενο το οποίο μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιδράσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών αλλά και γενικότερα στον ψυχικό τους κόσμο. 

Στο τέλος της συνάντησης μας η ικανοποίηση των παιδιών σχετικά με τις λύσεις που δόθηκαν αλλά και η παρουσία ενσυναίσθησης στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ήταν εμφανής.